Pàgines

IMPORTA TENIR LES MANS BEN OBERTES: fem possible la pau i la concòrdia

«Només volia venir a Europa per fugir de les bombes de la dictadura de Síria i viure en pau, i ens tenen aquí abandonats.» HIXAM, refugiat sirià
El diari Ara, per posar un exemple, recull aquest i altres testimonis de refugiats que en aquests moments fugen de la guerra, la destrucció o la pobresa. Ells són diferents, però iguals a nosaltres. Guerres viscudes en passat i en present. La lectura pot servir per la reflexió, l’activació d’actituds ciutadanes crítiques que actuïn i facin actuar, perquè la devastació de les guerres ni de les incomprensions NO siguin viscudes en futur, perquè NO visquem amb normalitat la continuïtat de les guerres.  
      

         Les lectura per a infants i joves proposada per Rosa Sensat en la bibliografia i la maleta Guerres que no s’acaben és un bon punt de partida per potenciar el diàleg, la mirada crítica i l’acció. “La literatura ens permet viure moltes vides i conèixer, sense haver-les viscut directament, altres realitats que en fan actuar i en ajuden a ser millors.”



PODRIES

Si haguessis nascut
En una altra terra,
Podries ser blanc,
Podries ser negre...
Un altre país
Fora casa teva, I diries "sí"
En un altra llengua.
T'hauries criat
D'una altra manera
Més bona, potser
Potser més dolenta.
Tindries més sort
O potser més pega...
Tindries amics
I jocs d'una altra mena;
Duries vestits
De sac o de seda,
Sabates de pell
O tosca espardenya,
O aniries nu
Perdut per la selva.
Podries llegir
Contes i poemes,
O no tenir llibres
Ni saber de lletra.
Podries menjar
Cases llamineres
O només crostons
Secs de pa negre.
Podries ....podries...
Per tot això pensa
Que importa tenir
les mans ben obertes
i ajudar qui ve
fugint de la guerra
fugint del dolor
i de la pobresa
Si tu fossis nat
A la seva terra
La tristesa d'ell
Podria ser teva.

Joana Raspall

Per complementar la lectura, les activitats del projecte col·laboratiu CONSIRIA2015 són suggeridores. Si no fos pel blanc i negre i el color, seriem capaços de distingir la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) i la actual de Síria, ni els camps de refugiats del 1939 i els de 2016 o 2017. Feu la proba com va fer l’alumnat de Cultura audivosual de batxillerat la continuïtat de les imatges no et pot deixar indiferent:


(Camp de refugiats de Argèles-sur-Mer, 1939 —fotografies d’Agustí Centelles i Fran Capa—;  Camp de refugiats d’Idomeni, 2016 —fotografies de premsa—)

Dignitat pels refugiats
Llegim per comprendre el món i transformar-lo
Comparteix la vida en igualtat
Viu la biblioteca